Hoe kies ik de juiste fietsmaat?

Als je een fiets koopt is het van belang dat deze de juiste maat heeft. Een te kleine fiets is niet prettig maar een te grote fiets ook niet. Bij het kiezen van een fiets met een passende framemaat is de lichaamslengte van belang. Zoals onderstaand te lezen is gelden er bij fietsen voor volwassenen andere ‘regels’ dan bij kinderfietsen.

Framemaat voor volwassenen

Tot deze categorie rekenen we volwassen omafietsen, transportfietsen, damesfietsen, herenfietsen en e-bikes oftewel elektrische fietsen. De wielmaat voor fietsen die behoren tot deze categorie is altijd 28 inch. In het schema hieronder wordt vermeld welke maat fiets optimaal passend is bij een bepaalde lichaamslengte.


Framemaat tabel fietsen


Een nog nauwkeurigere bepaling voor de te kiezen fietsmaat voor volwassenen is aan de hand van de binnenbeenlengte omdat deze aanzienlijk verschilt bij personen met dezelfde lichaamslengte.

binnenbeen lengte opmeten framemaat fietsBeenlengte opmeten:  

  • Meet uw binnenbeenlengte door met uw benen circa 15 cm uit elkaar te gaan staan en de afstand te meten tussen de grond en uw kruishoogte. Als u de lengte in centimeters, vermenigvuldigt met 0.68, krijgt u de bijbehorende framemaat.
  • Als de uitkomst tussen twee maten in ligt, geldt de volgende vuistregel: gebruikt u de fiets sportief, kies dan de kleinste van de twee maten. Gebruikt u de fiets vooral als toerfiets, kies dan de grotere framemaat.
  • Bij fietsen met een geveerde zadelpen trekt u 4 tot 8 centimeter van de ideale framemaat af.
  • U kunt natuurlijk ook de framemaat van uw vorige/huidige fiets opmeten. Dit is de afstand van het einde van de zitbuis tot aan het hart van de trapas. Zoals hierboven vermeld, geldt voor fietsen met een geveerde zadelpen een correctie van 4 tot 8 cm.

Framemaat voor kinderen

Tot deze categorie behoren kinderomafietsen, jongensfietsen, meisjesfietsen en loopfietsen. Voor het bepalen van de juiste maat van een kinderfiets is alleen de wielmaat belangrijk en dus niet de framemaat. De veiligheid op de fiets wordt grotendeels bepaald door de wielmaat. Bij een noodstop moeten ze altijd gemakkelijk met hun voeten aan de grond kunnen komen De juiste wielmaat wordt onder andere bepaald door de lichaamslengte van het kind.
Je kunt de juiste framemaat van een kinderfiets ook kiezen aan de hand van de binnenbeenlengte, dit verdient eigenlijk de voorkeur want het een nog nauwkeurigere wijze van meten. .Want ook als kinderen eenzelfde lichaamslengte hebben, kan de binnenbeenlengte fors verschillen. Hoe meet je de binnenbeenlengte? Meet de binnenbeenlengte van uw kind terwijl deze met zijn of haar benen ongeveer 15 cm uit elkaar staat. Meet de afstand tussen de grond en het kruis. In de onderstaande tabel zie je vervolgens welke inchmaat bij de lichaamslengte en de binnenbeenlengte van uw kind past.

Framemaat voor vouwfietsen

De framemaat van een vouwfiets is heel simpel te bepalen omdat er maar 2 soorten vouwfietsen zijn: met 16inch wielen en met 20 inch wielen. Hierbij nemen we als uitgangspunt een lichaamslengte van 170cm, bent u kleiner dan 170cm dan kiest u voor een wielmaat van 16 inch, bent u groter dan kiest u een 20 inch vouwfiets.

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking